diumenge, 12 de febrer del 2017

7è. Diumenge. Any A. "Bons".



Paraules i Parauletes.
ÍNDEX,
 i enllaços per ordre alfabètic.


EVANGELI. (Mateu 5,38-48).
En aquell temps,
Jesús digué als seus deixebles:
«Ja sabeu que, als antics, els van dir:
“Ull per ull, dent per dent.”
Doncs jo us dic:
No us hi torneu, contra els qui us fan mal.
Si algú et pega a la galta dreta, para-li també l’altra.
»Si algú et vol posar un plet per quedar-se el teu vestit,
dóna-li també el mantell.
Si algú t’obliga a portar una càrrega
un quart d’hora de camí,
porta-li mitja hora.
Dóna a tothom qui et demani,
no et desentenguis del qui et vol manllevar.

»Ja sabeu que van dir:
“Estima els altres”, però no els enemics.
Doncs jo us dic:
Estimeu els enemics,
pregueu per aquells que us persegueixen.
Així sereu fills del vostre Pare del cel:
ell fa sortir el sol sobre bons i dolents,
i fa ploure sobre justos i injustos.
Perquè si estimeu només els qui us estimen,
quina recompensa mereixeu?
Els publicans, no fan també el mateix?
I si només saludeu els germans,
què feu d’extraordinari?
Els pagans, no fan també el mateix?
Sigueu bons del tot,
com ho és el vostre Pare celestial.»


140. Bo. (Sigueu bons del tot, com ho és el vostre Pare celestial.).
La traducció catalana del Missal fa servir l’expressió “bons del tot” per traduir la paraula original grega “teleioi” (plural de teleiós) que l’evangelista Mateu posa en boca del mateix Jesús. Cal dir que, en llengua grega, la bondat ve indicada per la paraula “agathós” (que també es troba en aquest relat quan Jesús parla de Déu que fa sortir el sol sobre bons i dolents).
Literalment l’evangeli diu: Sigueu teleioi com el vostre Pare celestial és teleiós. La repetició de la paraula és una invitació a fer-hi una especial atenció.
Què significa teleiós? És de la mateixa rel que paraules tan conegudes com “telèfon” o “televisió”, provinents també del grec. El prefix “tele” expressa una realitat que, després d’un procés o d’un camí, arriba al seu objectiu. Així, en el cas del tele-fon o de la tele-visio, indica que uns sons o unes imatges arriben fins a nosaltres després de recórrer una distància o un camí. Sentim o veiem quelcom que, venint de lluny, arriba fins a nosaltres.
Què vol dir-nos Mateu quan posa en boca de Jesús “Sigueu teleioi com el vostre Pare celestial és teleiós”?
La majoria de les llengües derivades del llatí (i també l’anglès) solen traduir teleioi per “perfectes”. La frase seria: Sigueu perfectes com el vostre Pare celestial és perfecte.
La paraula “perfecte” incorpora la idea d’una cosa que arriba a quedar feta del tot. “Perfecte” ve del verb “fer” (del llatí facere) i indica que una cosa ha estat acabada, feta del tot. Per exemple: un estudiant, quan acaba la carrera, la seva carrera és perfecta. O quan un pintor dóna a un quadre la última pinzellada, és que el dóna per fet o acabat.
L’evangeli de Joan posa també en boca de Jesús la paraula “tetelestai” (perfecte d’indicatiu, passiva del verb teleo): “tot s’ha acomplert” (Joan 19:30). És l’última paraula que pronuncia Jesús, i té un significat profundíssim. L’Home, creat per Déu a imatge i semblança seva (Gènesi1:27) no esdevé fet del tot fins que Jesús no dóna del tot la seva vida. Déu és vida que es dóna (per això li diem Pare), i Jesús, donant del tot la seva vida, esdevé imatge perfecta de Déu, el Pare. Per això, a la Creu, Jesús pot dir: tot s’ha acomplert, parlant de si mateix i com a primogènit de la Humanitat. La Creació de l’Home, en Jesús, se’ns mostra acabada o perfecta. Jesús és l’home mostra en qui es poden fixar tots els qui vulguin “humanitzar-se” d’acord amb el projecte de Déu.
Així, doncs: quan Jesús, en l’Evangeli de Mateu, diu als seus seguidors: Sigueu teleioi com el vostre Pare celestial és teleiós, vol dir: en el procés humanitzador avanceu fins a fer real tot el projecte del Pare, com també el Pare manté tot el seu projecte.
Els Evangelis ens presenten el Projecte Home plenament revelat en Jesús de Natzaret. I cada un dels humans és invitat a completar en si mateix el projecte que ja veiem iniciat i realitzat en Jesús.
No es tracta només de ser bones persones sinó més concretament de col·laborar a que el Projecte Home esdevingui acomplert del tot. Ens humanitzem fent Humanitat.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada