diumenge, 12 de juliol del 2015

Diumenge 16è. B. "Despoblat".


EVANGELI. (Marc 6,30 - 34).
En aquell temps,
els apòstols es reuniren amb Jesús
i li parlaren de tot el que havien fet i ensenyat.
Ell els diu:
«Veniu ara tots sols a un lloc despoblat
i reposeu una mica.»

Perquè molta gent anava i venia
i no els deixava temps ni per menjar.
Se n’anaren, doncs, tots sols amb la barca
cap a un lloc despoblat.
Però algú els veié quan marxaven;
molts ho van saber,
van córrer a peu de tots els pobles
i arribaren primer que ells.
Quan Jesús desembarcà veié una gran gentada
i se’n compadí,
perquè eren com ovelles sense pastor.
I es posà a instruir-los llargament.



48. “Despoblat” (lloc). (Veniu ara tots sols a un lloc despoblat...).

Dues vegades surt aquesta paraula en el relat que hem llegit avui: una, en la intenció de Jesús, i l’altra com indicació de l’evangelista. A més, si continuéssim llegint aquest relat de Marc, veuríem que també els apòstols parlen de “despoblat”. (En el Missal no apareix aquesta tercera referència a “despoblat” perquè en aquest punt s’abandona la lectura de l’Evangeli de Marc substituint-lo per l’Evangeli de Joan durant cinc diumenges).
Si Jesús vol portar els deixebles a un lloc despoblat, no és només perquè reposin. La lectura del Missal diu “despoblat” traduint una paraula que en la Bíblia està molt més carregada de significat: desert. La traducció que fa el missal és correcta en relació al significat immediat de l’acció de Jesús, però ens priva del significat profund que suggereix la paraula "desert" en la Història d’Israel i de la Humanitat.
Jesús porta els apòstols a un lloc despoblat. És a dir: els fa iniciar un veritable èxode. Èxode vol dir sortir. Sortir d’una situació d’esclavitud per, a través del desert, arribar a la Llibertat.
Jesús prepara un èxode per als Dotze, però quan desembarquen en el lloc despoblat (desert), es troben amb una gran multitud que eren com ovelles sense pastor. ¿Per què, aquesta multitud? D’on ha sortit? 
És la conseqüència de la “predicació” dels Dotze, que han actuat més d’agitadors socials que de alliberadors.
Què fer, ara, amb aquesta multitud? Els Dotze suggereixen a Jesús que els enviï a casa seva a buscar-se aliment, perquè allà és un lloc despoblat. La resposta de Jesús és ben diferent (La veurem diumenge que ve, però en la versió de l’Evangeli de Joan, diferent, i més explícita, que la que ofereix Marc. Marc 6,37ss).
En tot cas convé prendre nota del doble significat que aquí pren la paraula “despoblat” (desert, en el text original grec).

A). Per a Jesús és un lloc de repòs, apte per alimentar-se, amb sobrietat però amb eficàcia, després de sortir o d’alliberar-se d’una situació alienant i alienadora. Jesús hi acull la multitud, i l’alimenta amb la paraula i amb els cinc pans i dos peixos compartits.
B). En canvi, per als Dotze és un lloc inhòspit on no es pot viure, i del qual convé fer marxar (èxode a la inversa) la multitud perquè se’n vagin a les masies i als pobles del voltant a comprar-se alguna cosa per a menjar (Marc 6:36).
La recomanació que Jesús fa als seus apòstols sembla també ben oportuna avui dia, sobretot per aquells que desenvolupem les nostres activitats en els anomenats antics països cristians. També entre nosaltres apareix contínuament una multitud, com ovelles sense pastor, a pesar de tantes activitats, sagraments, caritats, predicacions, classes de religió, programes radiofònics, webs, youtubes,... Fins i tot algú pot pensar que és precisament tanta abundància de “pastors” i d’activitats allò que provoca tanta desorientació.
Jesús crida els seus apòstols a un lloc despoblat; al desert; a un nou èxode; sortir de tanta moguda, i reposar una mica.
No es tracta de “reposar” perquè estiguem molt cansats, sinó per entrar en aquella situació de repòs que permet veure camins i encertar respostes. El repòs ens posa en sintonia amb la manera d’obrar de Déu que va reposar al setè dia (Gènesi 2,2).
“Quan es va a 100 per hora, no es veuen les flors del camí”. I es tracta d’això: de poder veure les flors de camí!
Ajudar a viure des de la vivència de la vida, i no des de programes per ensenyar a viure.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada